Rygte: Apple skifter processorarkitektur for 3. gang!

Rygte: Apple skifter processorarkitektur for 3. gang!

Fra 22. juni til og med 26. juni afholder Apple deres årlige Worldwide Developers Conference.

Der er altid en introduktion til de nyeste versioner af iOS og MacOS, som i sig selv er spændende nok. Rygtet siger, at til dette års konference vil Apple introducere overgangen fra Intels processorer til deres ARM-baserede processorer. Og det synes jeg er rigtigt spændende. Det drager paralleller til Apples Developer Conference i 2005, hvor de annoncerede et skifte fra deres PowerPC-baserede platform til Intels X86-baserede processorfamilie, og endnu længere tilbage til 1994, hvor de skiftede fra Motorolas 68K familie af processorer til PowerPC. Så Apple har gjort det 2 gange før.

Jeg vil ikke komme ind på fordele og ulemper ved et skifte, for jeg er ikke sikker på, at jeg helt har teknisk overblik over det. Jeg har kunnet læse mig til, at det giver fordele i strømforbrug og effektivitet at skifte til deres egen ARM-baseret processor i forhold til Intels processorer. Det giver meget god mening. Men vil en ARM-baseret maskine være kraftigere end en Intel-baseret? Jeg er under alle omstændigheder bekymret, for jeg har lige investeret alt for mange penge i en MacBook Pro baseret på Intels i9 processor. Hvad har det af betydning for fremtidige MacOS opdateringer, hvis Apple skifter processorfamilie? Vil jeg kunne risikere, at min maskine ikke længere kan opdateres om nogle få år? Apple vil selvfølgelig fortsætte med at holde MacOS opdateret i en tid, for de har en stor installeret base af Intel-baserede Mac-computere. Men hvis de skifter over til ARM på alle deres Mac linjer, så vil ARM selvfølgelig blive prioriteret fremover, nøjagtig som det skete fra skiftet til Intel i 2005 eller til PowerPC i 1994.

Skiftet i processorer får ikke den store betydning for slutbrugeren. Man vil kunne bruge sine apps som man plejer, uanset hvilken processorfamilie der sidder i ens computer. Det skal Apple og udviklerne nok sørge for. Men der vil være et vakuum i overgangsperioden, hvor os med Intel-baserede maskiner frygter for fremtidige opdateringer, og hvor brugere med ARM-baserede maskiner vil være afhængig af udviklernes villighed til at konvertere deres apps til de nye maskiner.

Vi ved nok mere efter 22. juni. Konferencen kan følges på Apples officielle developer-app.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *