WWDC20: Apple skifter CPU-arkitektur

WWDC20: Apple skifter CPU-arkitektur

Apple har lige afholdt sin keynote i forbindelse med deres developerkonference WWDC20. Og her kom nyheden, som jeg både var spændt på og frygtede: Apple skifter CPU-arkitektur fra Intel til deres egenudviklede processorer. Det er i bund og grund deres velkendte A-processorer fra deres iPhones og iPads, som de nu vil benytte i Macs.

Apple’s A13 processor, der sidder i de nyeste iPhones

Det er der store fordele ved. Dels undgår Apple at være afhængige af Intels produktcyklus. Dels er Apples egne processorer rigtigt konkurrencedygtige på regnekraft, og de slår Intels på effektivitet. Hvor Intels processorer kræver effektiv afkøling i form af køleribber og store ventilatorer klarer Apples processorer sig med simpel passiv (og lydløs) køling. Tænk bare på den kraftfulde A13 Bionic processor, der er i deres nyeste iPhones.

Men, alt er ikke bare lyserødt. Det er ikke problemfrit blot at skifte processoren ud. Operativsystem og apps er skrevet til processoren, så alt skal laves om. Hele produktlinjer skal udfases, og nye introduceres. Udviklerne skal være med, og kunderne skal have tillid til deres eksisterende udstyr. Men Apple har stor erfaring på området. Som jeg skrev i “Rygte: Apple skifter processorarkitektur for 3. gang!” har de gjort det 2 gange før, først i 1994, hvor de skiftede fra Motorolas 68K arkitektur til IBM/Apple’s PowerPC, og derefter i 2005 hvor skiftet til Intel blev annonceret. De er formentlig den eneste computerproducent, som er i stand til at gøre det.

Hvad med kunderne?

Men hvor efterlader det os kunder? Os som lige har givet mange tusinde kroner for en Intelbaseret Mac? Eller os, som måske står og overvejer at investere i en Mac? Er det et sikkert tidspunkt at investere i en Mac, hvis de står overfor et skifte? Jeg er selv lidt ramt, for jeg har for nylig investeret i en MacBook Pro 16″. Så jeg har da tænkt, om det nu var et fornuftigt køb.

Da de skiftede fra PowerPC til Intel gik der 4 år inden de stoppede med at supportere PowerPC-platformen. Om det samme gør sig gældende i denne omgang er umuligt at sige. Men det er nærliggende at tro. Det eneste, de har sagt i den forbindelse er, at de vil supportere Intel-baserede Macs “for years to come”. Hvad det så end betyder. De har annonceret forskellige tiltag til udviklerne, som gør konverteringen af deres apps så nem som muligt. Men det efterlader stadig kunderne i et vakuum. De første maskiner baseret på Apples egne processorer er planlagt til lancering i slutningen af i år. Hele processen er planlagt til at tage to år, hvorefter alle deres Mac-linjer er flyttet over.

4 år er ikke lang tid for en Mac. Min iMac fra 2011 kører fortsat fint, men jeg har ikke kunnet opdatere den i 3 år nu. Og det er det største problem, for hardwaren kan sagtens holde. Men hvis softwaren ikke følger med, så har man en maskine, som står stille i tiden. Apps og operativsystem kan ikke opdateres, og de nyeste apps kan ikke engang installeres.

De øvrige nyheder

Der var selvfølgelig også annonceringer af nyheder i deres forskellige operativsystemer under deres keynote.

iOS og iPadOS får nu widgets integreret iblandt app ikonerne. De kan installeres i forskellige størrelser.

App Library giver mulighed for en let og hurtig tilgang til de installerede apps. De lægges automatisk i automatisk genererede grupper som f.eks. Apple Arcade, Underholdning, Sociale medier og lign.

 

Langt om længe er der mulighed for picture-in-picture (PIP). PIP-funktionen gør, at man kan se en video på en lille del af skærmen, imens man arbejder med andre apps. Det har Android tilbudt i årevis, så det er rart at se, at det endelig er på vej til iOS.

Derudover er der en række forbedringer til de forskellige apps, såsom forbedringer til deres kort app (som hovedsageligt kun kommer USA til gode), iMessage, forbedringer til Safari samt en ny Translate-app.

Der er ligeledes nyheder i macOS Big Sur, som inkluderer nye designelementer, nye widgets og nyt kontrolpanel a’la iOS samt nyheder i de forskellige apps, som bringer de nye funktioner fra iOS med sig over til macOS.

De nye versioner kommer til efteråret. Det plejer at ske i slutningen af september.

Alle nyheder kan læses i Apples newsroom artikel om iOS14, iPadOS14, macOS Big Sur og watchOS7.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *